Jedan od najljepših osjećaja je kada osmišljavamo motiv za diplomu, svjedodžbu, čestitku ili plakat. Dizajnu smo dali svoj kreativni štih, zadovoljni smo, još samo da to isprintamo. I onda sve stane!

Osnove postavki ispisa koje smo svladavali su zaboravljene.

Nema potrebe za brigom. Događa se vrlo često. Zato smo mi ovdje da vas vodimo.

U nastavku se nalaze smjernice za ispis na čvršći papir i smjernice za ispis na različite veličine papira.

  1. Ispis na tvrđem papiru

Odaberite tvrđi papir prije ispisa

A4 fotokopirni papir pogodan je za fotokopiranje, ispis na laserskim i inkjet pisačima  te za  svakodnevnu uporabu. Koristi se u svim vrstama fotokopiraona i tiskara. Poznajemo različite tvrdoće i debljine papira. Opća debljina papira za tisak je 80 g/m2.

Za tisak možete odabrati papir različite tvrdoće: 90, 100, 120, 160, 180, 200 g/m2. Tvrđi papir najčešće se koristi za izradu čestitki, pozivnica, godišnjih izvješća, certifikata, kuverti, jelovnika, letaka i slično.

Odabrali smo tvrđi papir, 160 g/m2.

Postavljanje papira u pisač

Za ispis na tvrđem papiru prvo morate podesiti postavke u pisaču. Odabrali smo printer HP 7740.

U pisaču otvorite prvu ladicu pisača, umetnite papir i ponovno je zatvorite. Postavke za ladicu 1 bit će prikazane na zaslonu. Na zaslonu imate dvije mogućnosti podešavanja: Veličina papira i Vrsta papira.

Najprije odaberite veličinu papira. Možete birati između različitih veličina, kao što su A4, B4, A3 i slično. Odabrali smo A4 format.

Zatim odaberite Vrsta papira. Možete birati između specijalnog mat papira, specijalnog sjajnog papira, normalnog debelog papira, normalnog svijetlog papira i slično. Publikaciju želimo tiskati na tvrđem papiru od 160 g/m2.

Potvrdite svoj odabir pritiskom na gumb Gotovo. Pisač je sada spreman za ispis.

  1. Ispis stranica različitih veličina – A3

Koristite ovu metodu za postavljanje veličine publikacije. Na primjer, ovu metodu možete koristiti ako želite odabrati određenu veličinu ispisanog dokumenta ili ispisati A3 poster.

Pisač koji koristite određuje dimenzije papira koje možete koristiti za ispis. Koristili smo HP 4770, printer koji omogućuje ispis na A3 papir. Kako biste provjerili na koje veličine papira vaš pisač može ispisivati, pogledajte priručnik za Optiprint pisač ili pogledajte trenutno postavljene veličine papira za pisač u dijaloškom okviru Print Settings.

VAŽNO: Za ispis bilo koje dimenzije na bilo kojem listu, važno je da dimenzija dokumenta odgovara veličini papira postavljenoj u pisaču. Stoga provjerite odgovaraju li dimenzije stranice za ispis i dimenzije papira. Ako želite ispisati dokument na različitim veličinama papira (primjerice, nekoliko stranica na jednom listu), jednostavno promijenite veličinu papira.

Priprema pisača

Umetnite A3 papir u drugu ladicu. Zatvorite ladicu i odaberite Gotovo.

Priprema dokumenta za ispis

Word dokument:
  1. Na izborniku Datoteka odaberete Ispis.
  2. U dijaloškom okviru imate razne opcije pisača za odabir, među njima I veličina papira. Odaberete željenu veličinu papira s popisa veličina. Vi birate A3
  3. Pritisnite Ispis
Adobe Reader:
  1. Na izborniku kliknite ikonu pisača za Ispis
  2. U dijaloškom okviru na dnu kliknite na Postavke stranice i odaberite željenu veličinu papira s popisa Veličina. Vi birate A3.
  3. Pritisnite Ispis

Želimo vam da uživate u stvaranju novih dizajna i njihovom tiskanju.