U Optiprintu brinemo o okolišu. Dobili smo ISO ekološki certifikat i saveznici smo kružnog gospodarstva - Naši uređaji su energetski učinkoviti i nude 50 puta više ispisa.

Sretno okruženje s kružnim gospodarstvom.

Jeste li ikada razmišljali o tome koliki je vaš ugljični otisak? Što je s ugljičnim otiskom vašeg ureda? Možete li nešto poboljšati i pomoći očuvanju okoliša? Što je s izborom vaših poslovnih partnera, njihovom transparentnošću i doprinosom okolišu?
Svi mi imamo izbor. Također i pri odabiru partnera koji rade na principu kružnog gospodarstva i očuvanja prirodnih resursa.

Kružno gospodarstvo oblik je održivo organizirane proizvodnje i potrošnje koji je usmjeren na smanjenje iscrpljivanja prirodnih resursa. Kružno gospodarstvo temelji se na dijeljenju, ponovnoj upotrebi, popravljanju, obnavljanju i recikliranju postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće. Time se produljuje vijek trajanja proizvoda i smanjuje količina otpada. Nakon što se proizvod potroši, komponente se obnavljaju i ponovno koriste što je više moguće, dodajući vrijednost.

U nastavku predstavljamo pet principa kružnog gospodarstva koje Optiptint nastoji ispuniti u što većoj mjeri. Potičemo vas da pomognete u očuvanju okoliša tako što ćete nastojati biti ekološki svjesni i donositi odgovorne odluke.

Pet aspekata kružnog gospodarstva u radu Optiprinta

  1. Recikliranje: ponovna uporaba nefunkcionalnih pisača i spremnika pisača

Svjesno gospodarenje otpadom odgovornost je koju moraju snositi sva kućanstva i poduzeća. Stari pisači klasificiraju se kao e-otpad (otpadna električna i elektronička oprema kao što su INFORMATIČKI uređaji, telekomunikacijska oprema, prijenosna računala i pisači). E-otpad se razvrstava u komponente, reciklira i prerađuju u sirovine koje se mogu ponovno upotrijebiti za proizvodnju drugih potrošačkih sirovina.

Spremnici pisača klasificirani su kao opasni otpad i izrađeni su od rijetkih metala kao što su mangan, silicij, krom i cink. Kako biste maksimalno iskoristili ove rijetke metale, spremnike pisača najbolje je reciklirati u namjenskim programima recikliranja spremnika. Komponente spremnika, metalne i plastične materijale koji se mogu reciklirati proizvođači ponovno koriste i vraćaju u proizvodni pogon. Nakon što se koriste, pravilno se sortiraju bez otpada koji utječe na okoliš. Jeste li znali da se do 97% spremnika može reciklirati? Pročitajte članak o procesu recikliranja spremnika Optiprinta.

Vodite računa i o čistom okolišu i pravilno sortirajte otpad.

– Imate li pisač koji više ne radi i ne znate što učiniti s njim? Nikada ne odlažite pisač u spremnike za miješani komunalni otpad. Umjesto toga, bacite ga na sabirna mjesta OEEE-a, koja su namjenska postrojenja za recikliranje. Ako niste sigurni gdje vam je najbliže odlagalište e-otpada posjetite web stranicu gradske uprave za informacije o organiziranom prikupljanju e-otpada.

– Što je s tintama? Nemojte bacati stare tinte i tonere u smeće, već ih ostavljajte  na sabirnim mjestima komunalnih tvrtki ili se pridružite Optiprint kampanji prikupljanja tinti i pomozite nam smanjiti njihov negativan utjecaj na okoliš.

Savjet: Prilikom odabira spremnika pazite da ne stavljate zaštitnu traku na mlaznice, jer će ih to začepiti. Prikupite tinte u kartonskoj kutiji ili omotnici. Stavite korišteni toner u kutiju i pazite da nije izložen svjetlu.

Kako funkcionira recikliranje tinte i tonere? Pročitajte ovdje.

2. Odaberite energetski učinkovitije pisače

Proizvođači pisača usredotočuju se na razvoj energetski učinkovitijih pisača koji su ekološki prihvatljiviji i troše manje energije. Manju potrošnju omogućuju način rada pisača u stanju pripravnosti i stanju mirovanja.

Jeste li znali prosječni stolni inkjet pisač obično troši između 20 i 50 W prilikom ispisa, ovisno o veličini uređaja. Međutim, u stanju pripravnosti, većina pisača koristi samo oko 5 do 12 vata. Važno je imati na umu da laserski pisači troše mnogo više energije: Laserski pisači troše između 500 i 1300 W energije prilikom ispisa i između 50 i 180 vata u stanju pripravnosti.

U Optiprintu smo usporedili potrošnju energije različitih modela pisača. Za usporedbu, koristili smo HP PageWide Pro 477dw, HP Office Jet Pro 8710 i HP OfficeJet Pro 9010, koje naši korisnici najčešće iznajmljuju. S obzirom na činjenicu da laserski pisači troše u prosjeku 10 puta više energije od usporedivih (po veličini) inkjet pisača, u nastavku predstavljamo zanimljiv izračun potrošnje velikih kopirnih strojeva, koji nije usporediv s potrošnjom stolnih inkjet pisača.

Zašto je ink jet pisač bolje rješenje od laserskog pisača? Pročitajte ovdje.

3. Odabir pisača koji koristi sustav (Optiprint kontinuirani sustav) ili reciklirane tinte

Uredski ispis zahtijeva veliku količinu tinte, a time i veliki broj spremnika. Rabljene tinte postaju opasni otpad koji se mora pravilno sortirati i odložiti na posebna odlagališta.
Učinkovita rješenja za izbjegavanje velikog broja spremnika za otpad su upotreba recikliranih tinti i korištenje sustava s većim kapacitetom tinte. Reciklirane tinte održivo su rješenje za korisnike koji manje ispisuju. Korisnici koji više ispisuju, s druge strane, odlučuju se za sustav koji pohranjuje veliku količinu tinte i tako ispisuje veći broj stranica.
Recikliranje: Optiprint koristi praksu recikliranja tinti i njihove ponovne uporabe. To značajno smanjuje količinu štetnog otpada. Produžujemo vijek trajanja jednog spremnika do tri puta (spremnik koji isporučuje 400 otisaka isporučuje 1000 do 1200 otisaka s ponovljenom uporabom). Na taj način produljujemo vijek trajanja i korisnost spremnika.
Inovacija: Najvažnija inovacija Optiprinta je kontinuirani spremnik tinte, koji radi na principu kontinuirane opskrbe tintom. Kontinuirani spremnik tinte omogućuje do 50 puta veću količinu ispisa po uređaju nego što pisač može postići standardnim spremnicima. Što se tiče volumena ispisa, to znači između 40.000 i 50.000 ispisa u boji bez ponovnog punjenja.
U trinaest godina uštedjeli smo više od 5 milijuna spremnika s recikliranim rješenjima i kontinuiranim ulošcima. U Optiprintu nastojimo slijediti načela kružnog gospodarstva, a upravo smo u proizvodnom ciklusu identificirali najveću priliku za smanjenje broja rabljenih spremnika i vjerojatnosti da će završiti na odlagalištima.

4. 3D Tehnologija ispisa za proizvodnju pomoćnih materijala

Tehnologija 3D ispisa dovela je do obnove procesa u proizvodnoj industriji, jer nam 3D pisači daju mogućnost ispisa rezervnih dijelova i pomoćnih materijala koje koristimo u proizvodnji. Ovom tehnologijom skraćuje se vrijeme proizvodnje polu-završenih proizvoda ili proizvoda i štedi se trošak kupnje rezervnih dijelova. Korištenje tehnologije 3D ispisa jedno je od najkorisnijih rješenja koje povećava konkurentnost proizvodnje.
U Optiprintu koristimo 3D pisače za ispis cijelog niza rezervnih dijelova koji se koriste u proizvodnji beskonačnog spremnika. 3D tehnologija je održiva alternativa u našoj tvrtki, jer stvara znatno manje otpada. Na taj način povećavamo učinkovitost proizvodne organizacije i istovremeno smanjujemo troškove.

5. Bežični ispis i sustav dokumenata

Pisači su se nekada povezivali samo putem USB kabela, ali danas većina modernih pisača ima bežičnu (Wi-Fi) vezu. Bežična veza korisnicima nudi brojne prednosti. Pisač više ne mora biti u blizini računala, ali korisnik može poslati upute pisaču iz drugih prostorija. Također, više korisnika može se povezati s jednim pisačem bez potrebe za ožičenom vezom svaki put. Eliminira se uporaba kabela, smanjujući potrošnju plastičnih i pločica.
Pisači su opremljeni snažnim skenerima i omogućuju brzo skeniranje. Korisnici mogu poslati skenirane dokumente e-poštom, ponovno eliminirajući potrebu za povezivanjem uređaja putem kabla. Dodali smo sustav dokumenata (DMS) u opciju bežičnog skeniranja u Optiprintu, omogućujući rad bez papira u poduzeću. Sustav dokumenata koristi se za inteligentno upravljanje dokumentima u tvrtki. Prednost Optiprint dokumenta je u tome što je spojen na Optiprint pisač, što znači da su skenirani dokumenti snimljeni izravno u DMS.
Sustav dokumenata radi bez papira i stoga je ekološki prihvatljiviji.

U Optiprintu prepoznajemo svoju odgovornost prema okolišu i nastojimo postati održiviji na svakom koraku. O našoj odgovornosti prema okolišu svjedoči i stjecanje ekološkog certifikata ISO 14001, Environmental Management System.

Želite li i vi postati održivi s nama? Pročitajte sadržaj Optiprinta i informirajte se, pravilno odvojite otpad i razmislite o održivosti prije nego što kupite nove proizvode.

Optiprint najam printera