Jeste li se ikad zapitali koliko tinte koriste vaši spremnici za ispis dokumenta, grafike
prezentacija ili slika?

Potrošnja boje predviđa se pokrićem dokumenta, koji predstavlja količinu
popunjenog prostora na A4 ispisu. U Europi je to određeno ISO klasifikacijom i mjeri se u 5% pokrivenosti A4 listova.

Koja je uopće pokrivenost tiskanim materijalima?

ISO klasifikacija označava koliko se stranica može ispisati spremnikom prije nego što ga treba zamijeniti. To uzima u obzir format papira A4, koji ima 5% pokrivenosti ispisom. Kada kupujemo spremnik, klasifikacija navodi koliko stranica možemo ispisati s njim.

Kako zamišljate pokrivenost od 5%?

Format A4 podijeljen je u 100 pravokutnika istih dimenzija. 5% pokrivenost znači da zapravo pokriva samo 5 crnih pravokutnika na 100 pravokutnika. Pogledajte ovdje prikaz. Kod crno-bijelog ispisa pokrivenost se određuje ispisanim područjem crnom tintom na A4 formatu.

Opasnost od klasifikacije: komplicirano ispisom u boji

Pokrivenost od 5% predstavlja objedinjavanje standarda i podjednako se odnosi na sve proizvođače. Standard osigurava stalno pokrivanje, što se lako utvrđuje crno-bijelim ispisima.

Tisak u boji mjeri se malo drugačije i razlikuje se ovisno o željenoj boji i nijansama. Kod ispisa u boji pokrivenost se stalno mijenja jer ispisujemo raznolike sadržaje s različitim pokrivanjem teksta i slika. To zahtijeva različite razlučivosti: od crnih linija teksta, do zasićenja boja grafike i slike. Prema ISO standardu, pretpostavljamo da koristimo 5% spremnika za jedan crno-bijeli ispis. Iako za ispis u boji koristimo trostruku količinu tinte kao u crno-bijelom ispisu.

Sve nijanse dolaze u tri osnovne boje: plavoj, ljubičastoj i žutoj

Pokrivenost spremnika u boji određuje se modelom u boji CMYK. CMYK sadrži četiri osnovna elementa boje: primarne boje cijan (plava), magento (ljubičasta) i žuta (žuta). Posljednje slovo, K, predstavlja crnu boju. K je ključ, jer crna boja diktira izražavanje ostalih boja.

Kada ispisujemo inkjet pisačem (tj. InkJet pisačem), potreban nam je set od dva spremnika za ispis u boji: crno-bijeli spremnik i spremnik u boji. Spremnik u boji sadrži tri odjeljka u jednom odjeljku: plavi pretinac, ljubičasti pretinac i žuti pretinac. Prilikom ispisa boja kombinira osnovni crni spremnik koji sadrži samo jedan pretinac.

Nedostatak inkjet ispisa je rizik od nejednakog iscrpljivanja boje u spremniku za boju. U slučaju kada u jednom odjeljku za boju ponestane tinte, mora se zamijeniti čitav spremnik bez obzira na iscrpljenost druga dva pretinca.

Pokrivenost prema miješanju osnovnih boja

Za izražavanje različitih boja na papiru potrebno je koristiti različite kombinacije osnovnih boja. Miješanjem primarnih boja (plava, ljubičasta i žuta) ispisujemo sekundarne boje (narančasta, zelena i ljubičasta). Miješanjem primarnih i sekundarnih boja ispisujemo tercijarne boje.

To znači da se pokrivenost ispisa uvijek određuje trošenjem kombinacije boja iz tri odjeljka u spremniku s bojama.

Primjer: ispišite obojene linije ljubičaste i žute boje na format A4. Pokrivenost se u ovom slučaju mjeri potrošnjom ljubičaste boje i potrošnjom žute boje. Tisak 5% ljubičaste i 5% žute na A4 formatu. Budući da se boje ispisuju zasebno, u ovom slučaju postižemo 10% pokrivenosti na A4 formatu.

Suprotno tome, određivanje pokrivenosti sekundarnih i tercijarnih boja djeluje drugačije. U slučaju da želimo tiskati zeleno, trebamo kombinaciju plave i žute tinte na istom mjestu A4 formata. U ovom slučaju koristimo plavu (cijan) i žutu (žutu) na istoj površini. Budući da su dvije boje stopljene na istom mjestu, postižemo 5% pokrivenosti u odnosu na papir

Prosječni korisnik ispisa s pokrićem između 7% i 10%

ISO standard omogućuje univerzalno pokrivanje formata A4. To znači da kada bi format A4 imao pokrivenost od 50%, ista pokrivenost bila bi izražena sa 100% na formatu A5 i istodobno s 25% pokrivenosti na formatu A3.

ISO standard nalaže da svi proizvođači standardiziraju mjerenje kapaciteta ispisa na 5% A4 pokrivenosti papira. Prosječni korisnik tiska pokrivajući između 7% i 10%. Zanimljivo je da korisnici Optiprinta ispisuju s većim prosječnim postotkom pokrivenosti, jer im inovacije beskrajnih spremnika u boji nude veću slobodu ispisa.

Pokrivenost ispisom u boji

U praksi se pokrivenost ispisom mjeri potrošnjom tinte u spremniku. Što znači da ista količina tinte nudi isto pokrivanje bez obzira na boju.

Primjer:
• 1 gram crne tinte stvara 50 crno-bijelih A4 otisaka – ispis s 5% pokrivenosti,
• 1 gram cijan, 1 gram magenta i 1 gram žute boje stvaraju A4 ispis u 50 boja – ispis s 5% pokrivenosti.

Pretpostavimo da korisnik ispisuje u boji i da format A4 postiže 10% pokrivenosti. To znači da spremnik s bojama premašuje 5% pokrivenosti zbog miješanja boja iz sva tri odjeljka u boji kada se stvaraju kombinacije. Tako u stvarnosti ispis u boji troši tri puta više potrošnog materijala iz CMY modela u boji.

Demonstracija cijene ispisa u praksi – jednostavan izračun

Pretpostavimo da komplet CMYK košta 160,00 eura (crni uložak i uložak u boji s tri odjeljka s tintom).
• Crni uložak generira 4000 ispisa s 5% pokrivenosti
• Uložak u boji generira 2000 ispisa (svaki od tri odjeljka u boji zasebno), što daje ukupno 6000 ispisa s 5% pokrivenosti.

Ukupni kapacitet ispisa je 10.000 otisaka s 5% pokrivenosti. Međutim, zbog miješanja boja i povećane potrošnje CMY potrošnog materijala s ograničenim kapacitetom (kada se isprazni jedan pretinac za toner, treba zamijeniti čitav spremnik u boji), korisnik zapravo ispisuje samo 4.000 crno-bijelih ispisa i 2.000 ispisa u boji. ukupno 6.000 otisaka. Pokrivenost od 5%.

Uz 5% pokrivenosti setom spremnika, korisnik ispisuje:
• 4000 crno-bijelih otisaka,
• 2000 otisaka u boji.

Vrijednost crno-bijelog ispisa stoga košta 0,01 €, a vrijednost ispisa u boji 0,06 €.
CMYK set = 160,00 €, crna = 4000 ispisa, boja = 2000 ispisa, ukupno = 10000 ispisa. 0,016 € po ispisu = 0,01 € crno-bijelog ispisa, 0,06 € u boji (ukupno 6000 ispisa, 4000 crno-bijelih i 2000 ispisa u boji).

Dakle, crno-bijeli ispis košta 0,01 €, a ispis u boji 0,06 €, s pokrićem od 5%.
S pokrićem od 10%, cijena po ispisu dvostruko je veća, odnosno 0,02 eura za crno-bijeli ispis i 0,12 eura za ispis u boji.

Određivanje cijene po ispisu stoga je određeno pomoću dva pokazatelja:
Crno-bijeli ili ispis u boji,
Pokrivenost tiskom.

Optiprint beskrajni spremnik sa bojom – 4000 ispisa znači 4000 ispisa, bez obzira na boju i pokrivenost

Bezbrižna usluga ispisa Optiprint eliminira važnost oba pokazatelja koji utječu na cijenu ispisa. Usluga izjednačava cijenu crno-bijelih ispisa s bojom, bez obzira na postotak pokrivenosti A4 formata.

U Optiprintovoj ISO usluzi ne poštuje se standard pokrivenosti od 5%. Na primjer, prilikom najma paketa za najam s 4000 otisaka, korisnici ispisuju 4000 ispisa, čak i ako je pokrivenost 100% (na primjer, ispis slika). Cijena ispisa ostaje nepromijenjena i ne množi se prema pokrivenosti. Istodobno, korisnici ispisuju u boji po cijeni crno-bijelog ispisa, unatoč činjenici da ispis u boji troši tri puta više CMY potrošnog materijala.

Slobodan i bezbrižan izbor printa

Optiprintovo sveobuhvatno upravljanje ispisom nudi sve u jednom. Osim izjednačavanja cijene crno-bijelih ispisa s bojom, bez obzira na pokrivenost, sve je uključeno u najam pisača za bezbrižno korisničko iskustvo. Usluga najma pisača Optiprint uključuje ardver s beskonačnim spremnicima u boji i softver. Usluga istodobno uključuje besplatnu instalaciju pisača, sva ažuriranja, potpuno održavanje hardvera i softvera, tehničku podršku, sve popravke pisača i sve rezervne dijelove pisača.

Dakle, Optiprint stvarno nudi sve u jednom! Istodobno osigurava optimalnu troškovnu učinkovitost i potpunu slobodu ispisa.

Uvjerite se u bezbrižan ispis i testirajte naše usluge

Budući da vjerujemo u Optiprintovu sofisticiranu bezbrižnu uslugu ispisa u boji s potpunom slobodom i optimalnom isplativošću, nudimo vam neobvezujući i besplatni test pisača. Prijavu za test predajete klikom na link ovdje.

Radujemo se suradnji s vama i želimo vam puno užitka uz bezbrižni ispis u boji!