Sama tiskarska industrija nije ekološki prihvatljiva. U smislu proizvodnih procesa, iskorištava prirodne resurse, ostavljajući tragove ugljika i emisija u okolišu. Tržišno vođeno okruženje potiče kupce na korištenje jednokratnih proizvoda i tjera ih da ih masovno proizvode, a istodobno stvaraju ogromne količine opasnog otpada koji stotinama godina usamljeno leži na odlagalištima, zagađujući naš okoliš.

Pisaču je potreban toner/tinta. Ali spremnik je mali!

Većina pisača dizajnirana je za korištenje spremnika s malom količinom tinte (do 10 ml tinte) i stoga ih je potrebno često mijenjati. To također opterećuje potrošača, koji uvijek stalno mora kupovati i mijenjati spremnike tinte.

Proizvodnja spremnika i njegovi ekološki problemi

Na svjetskom tržištu proizvodi se oko 1,3 milijarde spremnika. Za proizvodnju jednog laserskog tonera potrebno je gotovo 4 litre goriva (motorno ulje), dok je za proizvodnju jednog spremnika tinte potrebno oko 75 ml goriva. Toneri stvaraju ekološki otisak. Procjenjuje se da jedan toner  tijekom svog životnog vijeka stvara do 4,8 kg ugljičnog dioksida (CO2)! (Tehnologija djeteline)

Globalno tržište godišnje proizvede više od milijardu spremnika koji nakon jednokratne uporabe postanu jednokratni otpad (reciklira se manje od 30 posto svih spremnika). Oni se nakupljaju na odlagalištima i opasno zagađuju okoliš otrovnim organskim spojevima. (Energetski kolektiv)

Optiprint kertridži

Do 97% spremnika može se reciklirati!

Jeste li znali da se do 97% dijelova spremnika može reciklirati? Potencijalno bi se samo 3 % spremnika moglo pretvoriti u otpad sortiranjem i recikliranjem. (Planet Watch)

Stvarnost je slaba. Globalno, 70-80% spremnika koristi se samo jednom u životu. Međutim, manje od 30% svih spremnika se reciklira. Kada spremnik potroši tintu, korisnici je jednostavno bacaju, što pridonosi nakupljanju opasnog otpada na odlagalištima. Jeste li znali da ako složite svi odbačeni spremnici jedan pored drugog u kontinuirani lanac, dvaput biste obišli zemlju! (Međunarodna agencija za energiju)

Spremnici postaju toksični otpad koji čeka na spaljivanje

Postoji mnogo razloga zašto su odbačeni spremnici štetni za okoliš. Jedan od najvažnijih je svakako da je plastika koja se koristi za spremnike izrađena od polimera koji se raspadaju za 450 do 1000 godina. Spremnici također sadrže toksine i teške metale koji kontaminiraju tlo i vodu hlapljivim organskim spojevima. (Energetski kolektiv)

Pravilno sortiranje, recikliranje i održiva tehnologija su rješenja

Kako bi se smanjili staklenički plinovi i drugi štetni utjecaji na okoliš, ključno je da se spremnici i toneri pravilno sortiraju na odlagalištima. U Optiprintu se zalažemo za koncept kružnog gospodarstva, koji je usmjeren na ponovnu uporabu, popravak i recikliranje postojećih materijala. S dva ključna pristupa, recikliranjem spremnika i razvojem Optiprint sustava kontinuiranih spremnika za opskrbu tintom, postali smo lider u Sloveniji u području ekološkog ispisa boja

1. Recikliranje i ponovna uporaba spremnika

Kako bi se smanjili staklenički plinovi i drugi štetni učinci na okoliš, važno je reciklirati tinte i tonere. Oko 50% svih tonera i 70% svih spremnika tinte još uvijek nisu pravilno sortirani i zbrinuti. (Energetski kolektiv)

Velik dio otpada može se značajno smanjiti ponovnom uporabom i recikliranjem spremnika, što Optiprint i čini. Prazni spremnici tinte primljeni od naših kupaca vraćaju se na ponovnu uvijek nakon pažljivog pregleda i ponovnog punjenja.

2. Ekološki  prihvatljiva tehnologija ispisa i Optiprintova beskrajna tinta u boji

Kontinuirana opskrba tintom ekološki je prihvatljivo rješenje za tiskaru i ima prednost u postizanju ciljeva održivog razvoja. Takozvana inkjet tehnologija ne zahtijeva toplinu za rad i pomaže ograničiti utjecaj tiska na okoliš. Njegov tisak smanjuje emisije hlapljivih organskih spoja (HOS) do 90%. (Infomaze). To je rješenje za uštedu energije koje zahtijeva male količine potrošnog materijala. Visoka učinkovitost tinte znači manje potrošnog otpada i izbjegava emisije tonerske prašine i ozona.

Optiprintova beskrajna tinta u boji temelji se na tehnologiji tinte

Optiprintova beskrajna tinta u boji temelji se na kontinuiranoj opskrbi tintom i u potpunosti rješava problem zamjene patrona. Umjesto tintnih ispisnih uložaka, pisač koristi Optiprint uložak, koji omogućuje do 50 puta veće povećanje glasnoće ispisa uređaja kao što bi pisač upravljao standardnim spremnicima! Što se tiče volumena ispisa, to znači da se do 20.000 do 40.000 primjeraka u boji može ispisati bez potrebe za ponovnim punjenjem. (Optiprint ,  d.o.o., Razvojni odjel)

kruzno gospodarstvoi

Samo Beskrajni spremnik Optiprinta štedi okoliš za do 14 tona otpada godišnje!

Bez potrebe za zamjenom spremnika, inovacija Optiprint Endless Cartridge štiti okoliš i štedi više od 14 tona opasnog otpada godišnje.

Optiprintov beskrajni spremnik ima dvije dimenzije koje odgovaraju različitim pisačima. Dimenzija malog sustava beskonačnog spremnika u boji i dimenzija velikog sustava beskonačnog spremnika.

  • Mali Optiprint beskrajni sustav spremnika jednak je 117 uložaka. Tijekom svog života štedi čak 420 spremnika i 13,6 kilograma opasnog otpada.
  • Veliki Optiprint sustav beskonačnih spremnika jednak je 34 velika spremnika. Tijekom svog života štedi čak 120 spremnika i 11,7 kilograma opasnog otpada.
  • S Optiprintovim sustavima kontinuiranih spremnika Optiprint štedi 355.000 spremnikagodišnje, što je 14.100 kg ili više od 14 tona opasnog otpada godišnje.

(Optiprint, d.o.o., Razvojni odjel)

Želite li biti dio održivog razvoja s nama? Probajte s nama.

S Optiprint ekološkim tiskom dio smo održivog razvoja. Cilj nam je proizvesti i zbrinuti što manje otpada u našoj tvrtki, čime doprinosimo očuvanju okoliša. U budućnosti, naš razvoj će se usredotočiti na pronalaženje zelenih rješenja i ponovnu koristeći materijale. Budite dio naše priče i pobrinite se da glatko ispisujete uz Optiprintovu besplatnu probnu verziju. Ovdje naručite besplatno probno razdoblje bez obveze za višenamjenski uređaj.

Činjenice o recikliranju prikupljene su iz različitih izvora, uključujući Izvješće o održivosti Međunarodne agencije za energiju i istraživanje tehnologije djeteline, Earth911.org, Planet Watch, Infomaze i The Energy Collective. Interne izvore prikupio je razvojni odjel Optiprint, d.o.o.