Počinje nova školska godina, puna prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Jedno od razumnih pitanja je kako će se odvijati stjecanje znanja i kako će đaci učiti.

Školska godina 2021./2022. je prilika za razvoj kreativnosti

Još nije poznato hoće li se ove godine nastava redovito održavati u školi ili će se odvijati u kombinaciji s elektroničkim učionicama. U oba slučaja učenima se moraju ponuditi materijali koji su prilagođeni potrebama učionice. Pažnja mora biti posvećena odgovarajućem stupanju profesionalnosti, kreativnosti i vizualne atraktivnosti. Boje, slike, misaoni obrasci i fotografije utječu na bolju maštu, jasnoću i vizualnu privlačnost.

Boja je najjači poticaj za naš mozak

Jeste li znali da mozak koristi boju za prepoznavanje uzoraka i sjećanja te za pohranu novih informacija? Boje pomažu kod bržeg pretraživanja, uspoređivanja i razumijevanja informacija.

Boja ima velik utjecaj na povećanje pamćenja kako bi se postigao pozitivan ishod učenja. Koristeći boje za isticanje određenih dijelova gradiva kod učenja povećava se pažnja učenika, boje pomažu kako bi lakše razumjeli raspored teksta koji čitaju i istovremeno proširili područje pažnja. (izvor: Europski centar za istraživačko osposobljavanje i razvoj UK – Dr. Omoniyi Tayo i Dr. Olurinola Oluwakemi).

Boja utječe na razvoj kratkotrajnog pamćenja

Informacije do mozga dolaze senzornom percepcijom, sluhom i vidom. Ostaju kratko vrijeme u trenutnom, osjetilnom pamćenju. Međutim, informacije se brzo gube jer je mozak samo sposoban koncentrirati se na malu količinu informacija odjednom. Osim ako to nije potaknuto vizualnom percepcijom. Boja je najjači poticaj za naš mozak. Kada nam informacija privuče pažnju, ona se prenosi na kratkotrajnu i učinkovitiju memoriju. (Izvor: Učinak osnovnih boja na sposobnost pamćenja; M. Mustafar, M. A. Dzulkifli).

Učinkovitost upotrebe materijala u boji. Što je s cijenom?

Unatoč činjenici da smo svjesni važnosti boje i da želimo ponuditi materijale za učenje visoke kvalitete, u boji i raznolikosti, suočeni smo s izazovom isplativosti. Ispis u boji je skup. Obično pet do osam puta skuplji od crno-bijelih ispisa. Međutim, mi u Optiprintu smo odlučili pronaći rješenje i stvoriti svijet ispisa u boji koji je dostupan svim školama i vrtićima.

Optiprint nudi rješenje: Cijena tiska u boji jednaka je cijeni crno-bijelog tiska.

Vlastitim razvojem neograničenog tonera u boji uspjeli smo izjednačiti cijenu ispisa u boji s cijenom crno-bijelih ispisa. Na ovaj način smo omogućili maksimalnu količinu ispisa u boji u školama, vrtićima i drugim obrazovnim institucijama širom Hrvatske i cijele jadranske regije.

350 škola u Hrvatskoj koristi Optiprint

Izgradnja kvalitetnih odnosa s obrazovnim institucijama naša je misija, ali i motivacija i odgovornost. Više od 350 hrvatskih škola i vrtića koji već koriste rješenja iz Optiprinta svjesno je važnosti tiska u boji za postizanje boljih rezultata u učenju.

Isprintajte svoj školski kalendar i živopisni raspored

Budući da želimo da novu školsku godinu započnete motivirano i dobro organizirano, pripremili smo školski kalendar za 2021./2022. koji sami možete isprintati. U isto vrijeme, vjerujemo da su kreativnost i sloboda izbora ključ motivacije za učenje. Zbog toga smo napravili razne živopisne dizajne rasporeda koje možete isprintati i ponuditi svojim učenicima.

Ovdje preuzmite školski kalendar za 2021/2022. Ovdje možete preuzeti živopisne rasporede sati.

Želimo vam ugodnu, kreativnu i uspješnu školsku godinu!