Odgovornost prema okolišu postala je važan cilj za mnoge tvrtke. Osim zaštite okoliša, održive strategije postale su pravi trend u poslovnom svijetu jer dovode do energetskih i financijskih ušteda.

Svaki ured može postati ekološki prihvatljiviji i isplativiji. Čak i odabirom vrste pisača. Stoga je važno razmotriti osnovna pitanja koja si moramo postaviti prije odabira pisača: Koji tip pisača nudi bolju kvalitetu ispisa? Koji je ekološki prihvatljiviji? A koji je jeftiniji za održavanje?

Različite tehnologije inkjet i laserskih pisača

Glavna razlika između inkjet pisača i laserskog pisača je tehnologija ispisa.

Inkjet pisači (ili inkjet pisači) ispisuju prskanjem tinte (tinte ili boje) na papir. U glavi za ispis imaju nekoliko malih mlaznica (promjera nekoliko mikrona) kroz koje pod pritiskom raspršuju kapljice tinte na papir. Glava se pomiče lijevo-desno, pokrivajući cijelu širinu papira. Inkjet pisači koriste spremnike punjene tintom ili tintom u obliku kapljica.

Laserski pisači rade na temelju rotirajućeg bubnja, koji je pod naponom. Na mjestu ispisa naboj se “čisti” laserom, ostavljajući tintu u obliku čestica prašine. Papir je nabijen, što uzrokuje prijenos tinte dok bubanj prolazi zbog suprotnih naboja, a njegova jedinica za razvijanje (nazvana “fuser”) spaljuje tintu na papir. Laserski pisači umjesto uložaka koriste toner, čija je tinta mješavina plastike i pozitivno nabijenih čestica prašine.

Foto: Optiprint, d.o.o.

Inkjet pisači su ekološki prihvatljiviji izbor

Tehnologija inkjet pisača ekološki je prihvatljivija i omogućuje:

Ušteda energije

Budući da inkjet pisači ne troše toplinu tijekom procesa ispisa, imaju puno nižu potrošnju energije od laserskih pisača, koji se moraju zagrijati da bi proizveli prvi ispis. Inkjet pisači troše do 10 puta manje energije od laserskih pisača (Međunarodna agencija za energiju). Prosječni inkjet pisač koristi između 30 i 50 vata pri ispisu, 10 puta manje od laserskog pisača koji za isti sadržaj ispisa troši između 300 i 550 vata energije. Za ured koji puno ispisuje, to znači značajnu uštedu na godišnjim računima za energiju..

Smanjenje emisije ugljika

Inkjet pisači također proizvode do 85% manje ugljičnog dioksida od usporedivih laserskih pisača (Clover Technology). Budući da drveće uvelike doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i održavanju zraka čistim, razmotrimo konkretan primjer za jednostavniju ideju. 85% manje ugljičnog dioksida znači da nam je potrebno šest stabala za apsorbiranje količine ugljičnog dioksida proizvedene korištenjem laserskog pisača, dok nam je potrebno samo jedno stablo za apsorbiranje emisija iz inkjet pisača za istu količinu ispisa

– Uštede na rezervnim dijelovima

Inkjet pisači zahtijevaju manje zamjene komponenti i praktičniji su za korištenje jer su potrebni samo zamjenske tinte. U usporedbi s laserskim pisačem, koji zahtijeva zamjenu tonera, bubnjeva, razvijača i jedinica za grijanje, to znači značajnu uštedu otpada. Inkjet pisač štedi do 59% na zamjenskim dijelovima u usporedbi s laserskim pisačem, što znači značajno manji utjecaj na okoliš tijekom životnog vijeka pisača. (The Energy Collective)

Manje otpada

Korištenje inkjet pisača stvara manje otpada i zahtijeva manje potrošnog materijala od laserskog pisača. U Optiprintu recikliramo stare spremnike koji se ponovno pune i ponovno koriste nakon pregleda i testiranja. U Optiprintu niti jedan iskoristivi uložak nije bačen tijekom životnog vijeka pisača. Otpad se pravilno razvrstava i negativan utjecaj na okoliš je sveden na minimum.

Foto: Optiprint, d.o.o.

Inkjet pisač čini uredski rad produktivnijim

Inkjet pisač eliminira vrijeme utrošeno na održavanje pisača kada se odlučite za najam pisača. Sveobuhvatni najam već uključuje opsežno održavanje pisača, čime se štedi vaše vrijeme i novac. Ugovor o najmu uključuje sveobuhvatnu podršku, trenutno daljinsko tehničko rješavanje i brzu uslugu na licu mjesta koja rješava probleme na licu mjesta isti dan. U slučaju većeg kvara omogućuje korištenje zamjenskog printera kako se radni proces tvrtke ne bi prekidao. Zaposlenici se ne moraju baviti popravkom u garanciji, servisom  i nisu suočeni sa situacijama da su bez ispravnog pisača nekoliko tjedana zbog kvarova.

– Optiprintova inovacija kontinuiranog spremnika s tintom (https://www.optiprint.si/neskoncna-barvna-kartusa/#kartusa) omogućuje kontinuirani protok tinte i ispisuje do 40.000 otisaka u boji. Optiprintov servis eliminira faktor zamjene tinte. Optiprintov serviser automatski dolazi do vas kada razina tinte u spremniku u boji padne na razinu rezerve. Serviser dopunjava beskonačni spremnik i preventivno provjerava funkciju pisača kako bi uređaj I u budućnosti radio optimalno.

 

Inkjet pisači beskompromisni su u pogledu brzine i kvalitete ispisa

Tehnologija inkjet pisača koja se brzo razvija proizvela je moćne uredske strojeve koji su konkurenti laserskim pisačima.

– Brzina ispisa i prva stranica

Inkjet pisači imaju brojne značajke i brzine ispisa, te im je potrebno puno manje vremena za pripremu za ispis u usporedbi s laserskim pisačima. Inkjet pisači ispisuju brzinom većom od 50 stranica u boji u minuti. Inkjet pisači zahtijevaju minimalno vrijeme zagrijavanja, a prva stranica ispisuje se u prvih šest sekundi – idealno za urede s velikim brojem radnih mjesta. Prilikom ispisa više dokumenata odjednom, ispis se ne usporava kao kod laserskog pisača.

Specifikacije

Inkjet pisači općenito su manji i lakši od laserskih uređaja. Također zauzimaju manje prostora u uredu i praktičniji su. Pri ispisu su mnogo tiši od laserskih pisača.

Laserski pisači ispuštaju više čestica u zrak zbog tonera koji koriste, stoga je potrebno redovito provjetravati prostorije. Inkjet pisači, s druge strane, ne zagađuju zrak i ne zagrijavaju prostoriju. Također ne ispuštaju neugodan miris.

Ispis grafika I fotografija

Inkjet pisači rade puno bolje od laserskih kada je u pitanju ispis grafike, posebice bitne grafike, odnosno fotografija i slično, ali su usporedivi kada je u pitanju vektorska grafika. Inkjet pisači bolji su za ispis složenije grafike. Zbog kapljičnog nanošenja tinte, inkjet pisači nanose boje ravnomjernije od laserskih pisača i omogućuju veću točnost u postavljanju tinte. Inkjet pisači ispisuju čistije nijanse pri ispisu grafike i omogućuju ispis visoke rezolucije do 1200 x 1200 dpi.

Podloga za ispis: papir

Prednost inkjet pisača je u tome što, za razliku od laserskih pisača, mogu ispisivati na gotovo sve vrste papira, uključujući materijal za pisanje s teksturom i foto papir. Inkjet pisači ispisuju na papir i omotnice obložene ljepilom, kao i na neke vrste tkanina.

Multifunkcionalne značajke

Inkjet pisači mogu ne samo ispisivati, već i skenirati i kopirati. Također mogu čitati memorijske kartice (osobito SD ) i imaju USB sučelje koje vam omogućuje izravan ispis s kamera, ključeva i vanjskih tvrdih diskova.

Foto: Optiprint, d.o.o.

Međutim, kada se odlučujete između inkjet pisača i laserskog pisača, trebali biste odvojiti malo vremena i dobro razmisliti. Uz kupnju, najvažnije o čemu treba voditi računa kod najma je održavanje printera. U Optiprintu nudimo cjelovito rješenje najma printera koje će vas osloboditi svih briga po tom pitanju. Kompletan najam uključuje printer ili višenamjenski uređaj, sav potrošni materijal i Optiprint kontinuirani tintni uložak. O pisaču će se pobrinuti Optiprintova kvalificirana daljinska tehnička podrška i lokalni servisni tim. U slučaju kvara pisača, jamčimo zamjenu.

Foto: Optiprint, d.o.o.